Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Conjunctivitis

Wilt u meer informatie over conjunctivitis? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.

Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis is de medische term voor een bindvliesontsteking. Het bindvlies (conjunctiva) is het slijmvlies dat het oogwit (sclera) en de binnenzijde van de oogleden bedekt. Bij een bindvliesontsteking is dit slijmvlies ontstoken. Door irritatie zetten de bloedvaatjes in het bindvlies uit, waardoor het oog rood wordt. Conjunctivitis is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog en gaat meestal vanzelf over.

Soorten conjunctivitis

Er zijn verschillende soorten bindvliesontstekingen, met ieder zijn eigen oorzaken.

Bacteriële conjunctivitis

Deze soort bindvliesontsteking wordt, zoals de naam al zegt, veroorzaakt door een bacterie. Er zijn meerdere bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. De meest voorkomende bacteriën zijn H. influenzae, S. pneumoniae en S. aureus.  Hieronder volgen enkele specifieke ontstekingen.

Acute bacteriële conjunctivitis: deze soort ontsteking is het meest voorkomend en geneest meestal vanzelf. 60% geneest zelfs al binnen 5 dagen. Andere soorten conjunctivitis moeten wel altijd behandeld worden. De symptomen beginnen met acute roodheid en meestal zijn beide ogen aangedaan. Vaak zijn ’s ochtends de ogen dichtgeplakt en is er een etterige afscheiding (pus of mucopurulente afscheiding) aanwezig.

Gonokokken conjunctivitis: de bacterie die deze soort veroorzaakt behoort tot de geslachtsziekten. In ernstige gevallen kan een hoornvliesontsteking (keratitis) optreden.

Meningokokken conjunctivitis: deze ontsteking is zeldzaam bij volwassenen en wordt voornamelijk bij kinderen gezien. Bij deze ontsteking moet u extra alert zijn, er is namelijk een risico op hersenvliesontsteking (meningitis).

Chlamydia conjunctivitis: een infectie van het oog en de geslachtsorganen. Doorgaans verspreidt de bacterie zich van de geslachtsorganen naar de ogen, hoewel infectie van oog tot oog ook mogelijk is.

Trachoom: een chronische en ernstige ontsteking van het bindvlies als gevolg van een infectie met niet-seksueel overgedragen stammen van Chlamydia trachomatis. Deze infectie kan tot ernstige oogafwijkingen en zelfs blindheid leiden. Trachoom komt vooral voor in arme landen met slechte hygiënische omstandigheden.

Neonatale conjunctivitis (ophthalmia neonatorum): deze soort ontwikkelt zich bij pasgeboren baby’s binnen twee weken na de geboorte. Tijdens de geboorte wordt een bacterie van moeder naar kind verspreid, met als gevolg een infectie.

Virale conjunctivitis

Deze bindvliesontstekingen worden veroorzaakt door virussen, zoals bijvoorbeeld het adenovirus (verkoudheidsvirus), herpes-simplex virus en het varicella zoster virus. Bij virale conjunctivitis heeft antibiotica geen effect.

Conjunctivitis door irritatie

Ogen raken makkelijk geïrriteerd door deeltjes in de lucht, rook, stof of chloor in zwembaden. Daardoor kan een bindvliesontsteking ontstaan. Ook kan conjunctivitis worden veroorzaakt door allergieën en fysisch-chemische reacties.

Cicatriciële conjunctivitis

Bij deze vorm is er sprake van littekenvorming van het bindvlies, bijvoorbeeld bij de ziektes pemphigus en Stevens Johnson syndroom (SJS).

De bacteriële en virale vormen zijn zeer besmettelijk en daarom wordt het sterk aangeraden om veel en grondig uw handen te wassen en geen handdoeken of iets dergelijks over en weer te gebruiken.

Oorzaken van conjunctivitis

Een bindvliesontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Een infectie met een bacterie of virus is de meest voorkomende oorzaak. Een allergie, zoals bijvoorbeeld hooikoorts of pollen, of irriterende stoffen in de lucht kunnen ook oorzaken zijn van conjunctivitis. Ook het ´droge ogen syndroom´ (keratoconjunctivitis sicca) of een ooglidrandontsteking (blefaritis) kunnen voor een bindvliesontsteking zorgen.

Conjunctivitis voorkomen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om bindvliesontsteking te proberen te voorkomen. U kunt conjunctivitis voorkomen door een goede ooglidhygiëne toe te passen. Ooglidhygiëne wil zeggen, het verwarmen van het oog met een warme natte doek en het masseren en reinigen van de oogleden met een lauw wattenstaafje. Wrijf altijd van de buitenste ooghoek, naar de binnenste. Draag een zonnebril bij veel licht of felle zon om te voorkomen dat u uw ogen gaat dichtknijpen. Was grondig en regelmatig uw handen om bacteriën te verwijderen en probeer niet in uw ogen te wrijven.

Symptomen van conjunctivitis

Een bindvliesontsteking geeft veel vervelende klachten. De conjunctivitis symptomen zijn:

  • Roodheid in het oog
  • Zwelling van het slijmvlies
  • Etterige of waterige afscheiding (mucopurulente afscheiding)
  • Jeukende, branderige of pijnlijke ogen
  • Het gevoel alsof er iets in het oog zit
  • Lichtschuwheid
  • Reflexief en overmatig tranen
  • Minder scherp zien

Afhankelijk van het soort conjunctivitis kunnen de symptomen verschillen, maar over het algemeen komen ze overeen.

Behandeling van conjunctivitis

De conjunctivitis behandeling hangt af van de soort ontsteking. Acute bacteriële conjunctivitis is de meest voorkomende vorm van bindvliesontsteking en geneest in 60% van de gevallen vanzelf binnen 5 dagen. Bij andere vormen van bacteriële conjunctivitis wordt een antibioticum voorgeschreven, zoals fusidinezuur, chlooramfenicol en tetracycline. Antibiotica kan toegediend worden in de vorm van oogdruppels, -zalf of -gel. Mocht de bacteriële infectie veroorzaakt zijn door de gonokok, meningokok of Chlamydia trachomatis bacterie, dan worden speciale medicijnen voorgeschreven.

Bij bindvliesontsteking als gevolg van een virale infectie heeft antibiotica geen effect. Hiervoor worden soms ontstekingsremmende oogdruppels voorgeschreven. Allergische conjunctivitis wordt bestreden met oogdruppels die tegen de allergische reactie werken en droge ogen kunnen behandeld worden met kunsttranen, zalven en gels. Conjunctivitis door irritatie kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van de irriterende stof.

Waarom Ooghulp

Denkt u dat u conjunctivitis heeft of wilt u meer informatie over bindvliesontsteking? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie