Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Glaucoomoperatie (Trabeculectomie)

Als je te maken hebt met glaucoom kan een glaucoomoperatie, ook wel bekend als trabeculectomie, een effectieve behandelingsoptie zijn om de oogdruk te verminderen en verdere schade te voorkomen. In deze uitgebreide tekst zullen we bespreken wat een trabeculectomie precies inhoudt, hoe je je kunt voorbereiden op de operatie, wat er tijdens de operatie gebeurt, het herstelproces na de ingreep, de nazorg, mogelijke complicaties en waarom Ooghulp de beste keuze is voor een succesvolle glaucoomoperatie.

Wat is een glaucoomoperatie (trabeculectomie)?

Een glaucoomoperatie, specifiek een trabeculectomie, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om de oogdruk te verminderen bij patiënten met glaucoom. Deze operatie wordt uitgevoerd op het moment dat oogdruppels en laserbehandeling niet voldoende werkt om de oogdruk te verlagen. Glaucoom is een aandoening waarbij de oogdruk verhoogd is en schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Dit kan leiden tot geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen. Tijdens een trabeculectomie wordt er een nieuwe afvoeropening gemaakt in het oog om overtollig oogvocht weg te laten vloeien, waardoor de oogdruk wordt verlaagd.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de glaucoomoperatie zal je oogarts een grondig vooronderzoek uitvoeren om te bepalen of een trabeculectomie de juiste behandelingsoptie is voor jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om je oogarts op de hoogte te stellen van eventuele medicijnen die je gebruikt, inclusief bloedverdunners, omdat sommige medicijnen mogelijk moeten worden aangepast voor de operatie.

Tijdens de operatie

Tijdens de trabeculectomie zal je onder plaatselijke verdoving zijn met verdovende oogdruppels. De oogarts zal een kleine flap gemaakt op de grens van het oogwit en het regenboogvlies, deze gaat een afvoer vormen. Het hoornvlies wordt hierna over deze flap heen gehecht. Het oogvocht kan hierna weglopen via dit afvoerkanaal. Het komt terecht onder het slijmvlies van het oog. Hierdoor ontstaat een extra blaasje water, dit heet een ‘bleb’. Deze ‘bleb’ wordt vastgezet met hechtingen. Het overtollige oogvocht kan hierdoor wegvloeien en de oogdruk zal worden verlaagd. Na de operatie kan je een oogverband krijgen om het oog te beschermen tijdens het herstel.

Herstel na glaucoomoperatie

Het herstel na een glaucoomoperatie kan enige tijd duren. In de eerste dagen na de ingreep kan je last hebben van lichte irritatie en een wazig zicht. Het is belangrijk om je oogarts te raadplegen als je pijn, roodheid of grote veranderingen in het gezichtsvermogen opmerkt.

Nazorg glaucoomoperatie

Na de glaucoomoperatie is nazorg essentieel om een succesvol herstel te bevorderen en eventuele complicaties vroegtijdig te detecteren. Tijdens het herstelproces zal je regelmatig terugkomen voor controleafspraken bij je oogarts om de voortgang te beoordelen. Je oogarts zal je instructies geven over het gebruik van oogdruppels, het vermijden van bepaalde activiteiten en wanneer je weer normale activiteiten, zoals autorijden, kunt hervatten.
De eerste weken na de operatie is het van belang om rust te houden, geen zware dingen te tillen en niet te sporten. Ook moet het oog goed beschermd worden met plastic beschermkapje.

Complicaties na glaucoomoperatie

Zoals bij elke operatie, kunnen er ook bij een glaucoomoperatie complicaties optreden. Mogelijke complicaties kunnen zijn: infectie, bloedingen, verhoogde of onvoldoende verlaging van de oogdruk, cataractvorming of hoornvliesproblemen. Het is essentieel om eventuele zorgen met je oogarts te bespreken en de herstelrichtlijnen strikt op te volgen om complicaties te minimaliseren.
De kans bestaat dat de eerste weken na de operatie het gezichtsvermogen aangetast kan zijn. U ziet dan minder scherp. De oorzaak kan liggen aan een sterk verlaagde oogdruk na de operatie. Dit gaat vaak om een tijdelijke daling van het gezichtsvermogen en herstelt dus weer.

Waarom Ooghulp?

Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie