Kunstlens (Intraoculaire Lens)
Heb je last van een troebele ooglens (staar) en merk je dat je zicht steeds slechter wordt? Dan kan een kunstlens, ook wel een intraoculaire lens (IOL) genoemd, de oplossing zijn om je zicht te herstellen. In deze uitgebreide tekst bespreken we alles wat je moet weten over kunstlenzen, inclusief wat lensimplantatie inhoudt, de verschillende soorten kunstlenzen, het herstel na lensimplantatie, mogelijke nevenwerkingen en waarom Ooghulp de juiste keuze is bij dit belangrijke proces.
Wat is staaroperatie?
Staaroperatie, ook bekend als cataractchirurgie, is een veilige en effectieve procedure om een troebele ooglens te vervangen door een heldere kunstlens. Staar is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de natuurlijke lens van het oog troebel wordt, wat leidt tot wazig zicht en verminderd contrast. Tijdens de operatie wordt de aangetaste lens verwijderd en vervangen door een kunstlens die het zicht herstelt (lensimplantatie). Tijdens de staaroperatie kan je ook de sterkte van je bril aanpassen d.m.v. verschillende lenzen die geïmplanteerd kunnen worden.
Lensimplantatiebehandeling
De staaroperatie met een lensimplantatie is een korte ingreep die onder plaatselijke verdoving met behulp van oogdruppels wordt uitgevoerd. De oogarts maakt 3 kleine incisies in het oog en verwijdert de troebele lens. Vervolgens wordt de kunstlens op een nauwkeurige en veilige manier in het oog geplaatst. De incisies hebben geen hechtingen nodig, het oog kan zichzelf herstellen. Patiënten ervaren weinig ongemak tijdens de procedure en kunnen dezelfde dag weer naar huis. Het oog wordt voor een aantal uur afgeplakt en men krijgt oogdruppels mee tegen irritatie van het oog.
De risico’s van lensimplantatie
Hoewel lensimplantatie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele risico’s verbonden aan de procedure. Deze omvatten infectie, netvliesloslating, nastaar en ontsteking. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke risico’s en om eventuele twijfels met je oogarts te bespreken voordat je een beslissing neemt over de behandeling.
Soorten kunstlensen
Er zijn verschillende soorten kunstlenzen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Enkele van de meest voorkomende soorten kunstlenzen zijn:
Monofocale, torische kunstlens
Deze kunstlens corrigeert cillinder/astigmatisme en biedt een helder zicht op één afstand. Hoewel patiënten mogelijk een bril nodig hebben voor veraf of dichtbij, kan deze lens nog steeds een aanzienlijke verbetering in het zicht opleveren.
Multifocale kunstlens
De multifocale kunstlens biedt zichtcorrectie op meerdere afstanden, vergelijkbaar met een multifocale bril. Hierdoor kunnen patiënten zowel van dichtbij als veraf scherp zien zonder het gebruik van een bril.
Multifocale torische kunstlens
Deze kunstlens corrigeert zowel bijziendheid als verziendheid, evenals een cillinder. Het biedt patiënten een scherp zicht op verschillende afstanden, wat betekent dat ze mogelijk geen bril meer nodig hebben na de lensimplantatie.
Het type kunstlens dat het meest geschikt is voor jou, hangt af van je individuele ooggezondheid en levensstijl. Je oogarts zal je helpen de beste keuze te maken.
Multifocale en multifocale torische kunstlenzen zijn helaas minder geschikt voor mensen die naast staar ook een andere oogaandoening hebben.
Herstel na lensimplantatie
Na een staaroperatie met lensimplantatiebehandeling kan het enige tijd duren voordat het zicht volledig is hersteld. Patiënten kunnen in de dagen na de ingreep wat irritatie of gevoeligheid ervaren, maar dit zou geleidelijk moeten verbeteren. Het is belangrijk om de oogdruppels volgens de instructies van de oogarts te gebruiken en de herstelrichtlijnen op te volgen.
Bijwerkingen
Net als bij elke medische ingreep kunnen er bijwerkingen optreden na een lensimplantatie. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn droge ogen, lichte pijn of ongemak en wazig zicht. Deze effecten zijn meestal tijdelijk en zullen na verloop van tijd verbeteren.
In het begin na het implanteren van de lenzen kan men lichtringen (halo’s) of valse lichtstralen (glares). Dit trekt meestal na een aantal weken weg.
Waarom Ooghulp?
Heeft u last van achterste glasvochtloslating of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.